jueves, 25 de abril de 2013

Ho dic o millor callo?



Què hagués passat si George Orwell hagués publicat la seva obra Rebel·lió a la granja durant la Segona Guerra Mundial? Com hauria reaccionat el comunisme soviètic en cas d'haver percebut el rebuig d'un aliat, d'un britànic, envers tot el seu sistema? S’hagués pogut impedir l’avenç del nazisme enmig d’un ambient obertament crític amb la URSS?

Tal com vam comentar amb els companys, és molt complicat –si no impossible– desxifrar quin hagués estat el curs dels esdeveniments passats per mitjà de teories que no s’han complert ni es poden comprovar. De fet, jutgem des d’un criteri format posteriorment a la Segona Guerra Mundial. El nostre punt de vista, paradoxalment, està esbiaixat pel que ja sabem.

Tots hem estat d’acord en que l’autocensura no hauria de ser una opció. Quin sentit té un periodisme que no és sincer? No obstant, ens tira enrere la possibilitat que algunes veritats puguin tenir conseqüències greus. La pèrdua de vides humanes és un motiu de pes, que fa que ens plantegem si no serà millor amagar momentàniament el cap sota l’ala i cedir davant les pressions. El problema que tenim és que el món està configurat sobre mentides i amenaces, que se superposen i formes una complexa xarxa en la que és dificilíssim parlar sense ofendre ningú. Ningú vol ser responsable de les desgràcies d’altri, però quines desgràcies ens esperen si tanquem els ulls i obviem la realitat?

No hay comentarios:

Publicar un comentario